Brakuje siarki w glebie. Wyniki badań są zaskakujące.

Cały obszar województwa podlaskiego, a właściwie cały region północno-wschodniej Polski, jest zubożały w siarkę – wynika z badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Potwierdzają to bieżące badania prowadzone przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Białymstoku.

To źle, bo siarka jest jednym z podstawowych dla roślin składników pokarmowych. Jest niezbędna do efektywnego wykorzystania azotu przez rośliny. Niedobór siarki ogranicza bowiem pełne wykorzystanie azotu zawartego w nawozach, co w konsekwencji może prowadzić do strat tego pierwiastka w glebie. Bez siarki plony będą słabe.

“Siarka jest niezwykle ważnym składnikiem dla roślin i błędem jest jej pomijanie w procesie nawożenia upraw – mówi Jan Grabowski kierownik działu agrochemicznej obsługi rolnictwa w OSCHR w Białymstoku. – Dobre zapatrzenie roślin w ten pierwiastek przyczynia się przede wszystkim do wzrostu ilości plonów, przy jednoczesnej poprawie ich jakości.”

Ponadto stosowanie siarki zwiększa odporność roślin na działanie szkodników i chorób. Dostarczenie roślinom odpowiedniej ilości tego makroskładnika ma także znaczenie ekologiczne. Znacząco wzrasta skuteczność i wydajność użytych nawozów azotowych.
Siarka jest niezbędna do przebiegu podstawowych procesów fizjologicznych, takich jak: synteza białek, fotosynteza i oddychanie, jest składnikiem enzymów roślinnych, zwiększa odporność roślin na warunki stresowe.

“Do niedawna siarka znajdowała się poza obszarem badań rolniczych i nie była uwzględniana przy ustalaniu potrzeb nawozowych – tłumaczy Jan Grabowski. – Jednak zmniejszona obecnie emisja dwutlenku siarki do atmosfery, wzrost wydajności upraw oraz znaczące zwiększenie ilości zużywanych nawozów mineralnych o zredukowanej zawartości siarki powodują, że w praktyce coraz częściej spotykamy się z niedoborem dostępnych dla roślin form tego składnika.”

Analizując wyniki badań zawartości siarki w glebach województwa podlaskiego, jak również części województwa warmińsko-mazurskiego (6 powiatów wschodnich: Giżycko, Węgorzewo, Ełk, Pisz, Olecko i Gołdap), wykonane w stacji białostockiej za lata 2009-2010 (100-200 przebadanych prób rocznie) wynika, iż zawartość siarki siarczanowej, przyswajalnej dla roślin jest bardzo niska, a tylko sporadycznie średnia i wysoka. Średnio znacznie ponad 70 proc. gleb ma tym terenie jest ubogich w siarkę.

Jak można rozpoznać u roślin objawy niedoboru siarki? Przyjrzyj się młodym liściom.
Na najmłodszych liściach (lokalizacja objawów odwrotna niż przy braku azotu) będą jasnożółte lub jasnozielone i częściowo czerwone przejaśnienia. Poza tym zaobserwujemy marmurkowatość i łyżeczkowaty pokrój najmłodszych liści, sztywność i kruchość liści, kwiaty np. rzepaku są małe, płatki bladożółte (będzie mniej łuszczyn i mało – od 1 do 5 – nasion w łuszczynie).
Oprócz objawów widocznych wzrokowo, występują również niedobory utajone. Warto więc badać gleby na zawartość siarki, szczególnie w gospodarstwach uprawiających rośliny “siarkolubne” głównie rzepak i kukurydzę oraz zboża i inne uprawy nawożone wysokimi dawkami azotu. Badania takie wykonuje Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Białymstoku.

Share

Targi Agro-Power Mazury

Zaczynam cykl szkoleń w odrach.